Vi har vid flera tillfällen fått positiv respons på nya UGL 2008 både från handledare, deltagare och blivande deltagare. Den äldre versionen har varit mycket uppskattad och det verkar som att den nya versionen kommer att fortsätta det arvet.
Det fanns vad vi förstod en del motstånd mot införandet av den nya UGL-versionen bland handledare som i många år arbetat med tidigare versioner. Det kan säkert ha flera orsaker, men det känns nära till hands att titta på det ur ett förändringsperspektiv. När förändringar sker kommer det alltid att finnas ett motstånd. Vissa människor kommer att motarbeta förändringen, till exempel av rädsla för det okända.
I den nyare versionen har också handledarnas arbete förändrats något och det är vår tro att det ställer krav på annorlunda och ytterligare kompetenser bland de som utbildar i UGL. Som sagt i inledningen dock, övervägande positiv respons från många håll.
Om du är intresserad av psykologin i förändring finns det gott om teorier att förkovra sig i liksom böcker. En som vi varmt kan rekommendera om du inte redan läst den är “Vem Snodde Osten”. Den är lättläst, humoristisk och mycket träffsäker på delar av dynamiken när förändringar sker. Vi törs garantera att du kommer att känna igen dig själv och/eller andra i det du läser och emellanåt inte kunna låta bli att dra på smilbanden åt det hela.
Den ingår inte som litteratur i UGL på något sätt, men utgör en god bok att läsa tillsammans och sedan reflektera över till exempel i ett team eller bland en grupp ledare.
Andra bloggar om: ugl, förändring
Comments are closed.